Page 1 of 2

Anyone know about underground phone cables

Posted: Thu Jun 11, 2015 1:10 pm
by pupster
Hi.
Just dug a trench for a heat main between house and outbuilding.
At some point in the future, I will want phone and internet in the workshop.
What cable should I lay underground at this stage to cover all bases in the future.

I've seen this on eBay....

http://www.ebay.co.uk/itm/50m-External- ... 4d1b10f894" onclick="window.open(this.href);return false;

Would that be right for the job?

Thanks, John.

Re: Anyone know about underground phone cables

Posted: Thu Jun 11, 2015 1:14 pm
by mt bandit
i think i would just lay a 2" service pipe with a string cord in it, so they can pull through whatever they want,
coz as everything changes what you lay now might not be any good later down the line
mick

Re: Anyone know about underground phone cables

Posted: Thu Jun 11, 2015 1:24 pm
by Lee E
Just asked the missus (who is a BT Openreach engineer) and shes says the item on the unmentionable site is fine or as an alternative lay Fibre rather than cooper for better speed.

Re: Anyone know about underground phone cables

Posted: Thu Jun 11, 2015 9:15 pm
by TDIPower
if you can put a 2" pipe in its a good thing. I used this http://www.toolstation.com/shop/p20536" onclick="window.open(this.href);return false;. you can run a few that way and you can keep various services separate (you want to keep power and data separate). I just used kite string to pull the cable through (tie a cotton ball on one end and use the vac to suck the line through).

If you are running network cable try and get CAT6 that has a earth shield too. you run greater risk of blowing your network when you run stuff in the ground or outside. just connect one end of the shield to the house earth (don't connect the other in the garage) Also get one of these for each end http://www.apc.com/resource/include/tec ... ku=pnet1gb" onclick="window.open(this.href);return false;
just put your connector on each end of the CAT plug them into the APC units and your devices into the other side of the APC units. you do need to connect each APC unit to earth though.
I ran CAT6, phone cable and 12 core alarm cable so I could have the garage trigger the house and use some of the other cores for an intercom, all were shielded lines but it is an 80m run to the garage so more chance of an EMP hitting my systems.

Re: Anyone know about underground phone cables

Posted: Thu Jun 11, 2015 9:45 pm
by Bonnielad
YEP! Understood every word :!:
I've never felt so analogue

Re: Anyone know about underground phone cables

Posted: Fri Jun 12, 2015 6:49 am
by Joth.Hill
mt bandit wrote:i think i would just lay a 2" service pipe with a string cord in it, so they can pull through whatever they want,
coz as everything changes what you lay now might not be any good later down the line
mick
Don't bother guessing which cable to install, two 25mm plastic pipes are cheap to lay and are future proof.
Joth

Re: Anyone know about underground phone cables

Posted: Fri Jun 12, 2015 6:54 pm
by pupster
Thanks for all your input guys. I've got a clearer idea now.
Cheers, John.

Re: Anyone know about underground phone cables

Posted: Fri Jun 12, 2015 8:04 pm
by appyarry
Run 4" pipe and you have room for the UFH :-)

Re: Anyone know about underground phone cables

Posted: Sat Jun 13, 2015 9:38 am
by Bunker
Run a 27" pipe and you get through it yourself..

Re: Anyone know about underground phone cables

Posted: Sat Jun 13, 2015 11:32 am
by bth2bth2
i think it might need to be slightly bigger :? :lol:


brian